De Orchestrion Muziekspeelkasten

 

Hieronder staan drie modellen en ik ben bezig met herstellingen en kleine restauratie's.

  

Historie Orchestrion.

Een mechanisch muziekinstrument zoals deze Orchestrion Barrel is met behulp van een ronddraaiende cilinder voorzien van spijkerpuntjes, gemaakt in 1851 door FT Kaufmann van Dresden.  Er zijn later nog meerdere gemaakt met bijkomende aanpassingen en toevoegingen zoals trommels, bekkens, triangel en/of nog meer geluidsmakende voorwerpen.

Het is haast niet voor te stellen, maar door bezuinigingen in de cafés en andere openbare plaatsen zocht men naar een oplossing om de dure muziekanten te vervangen. En die vond men in de mechanische muziek kasten. Om een liedje te kunnen horen, diende men aan de vóór of zijkant een muntje in de gleuf te stoppen.

 

De eerste bekende automatisch afspelen Orchestrion was de panharmonicon , uitgevonden in 1805 door Johann Nepomuk Mälzel . Friedrich Wilhelm Kaufmann copied this automatic playing machine in 1808 and his family produced orchestrions from that time on. Friedrich Wilhelm Kaufmann kopieerde deze automatisch afspelenbare machine in 1808 en er zijn hele reeksen Orchestrions uit die tijd geproduceerd.

De uitbreiding ging heel ver. Het bleef niet bij piano snaar muziek, maar door de toevoeging van een luchtbalk konden ook orgelpijpen geplaatst worden.

Weer iets later kwam de Pianola, maar dat is weer en ander verhaal.   

 

 

 

 

      

Barrel Orchestrion.

 

Eerst opwinden dan een muntje inwerpen.

 

Hiernaast het tweede model en dit is het derde model.

 

   

   

Geopende bovenkast.

 

Een volledig binnenzicht.

 

.

 

      

.

 

Aan de linkerkant de muntgleuf.

 

.

 

      

.

 

De geldbak is groot genoeg dacht ik.

 

.

 

   

   

.

 

Een heel vernuft en compact mechanisme.

 

.

Laatste Update;  25-07-2012

Laatste Update 18-04-2020
Google, Mozilla Firefox,